Grit, sleutel tot succes?
- Posted by John Muller
- On 11/12/2016
IQ of Grit, wat wint?
Populair-wetenschappelijke literatuur gaat er in als koek. Vooral als het de psychologie betreft. Wetenschappers doen hun best om de resultaten van hun onderzoeken voor het grote publiek begrijpelijk te maken en behandelaars publiceren graag over hun behandelingen. Resultaat: een grote hoeveelheid boeken over de psyche, zelfhulpboeken en online testen. Het lijkt er haast op dat er geen psycholoog, psychiater of psychotherapeut meer aan te pas hoeft te komen. We stellen onze eigen diagnose aan de hand van vragenlijsten en behandelen dan onszelf met een zelfhulpboek.
Recent kreeg één boek veel aandacht in de Nederlandse media: de Gritfactor (Angela Duckworth, 2016)*. Duckworth, winnaar van de zeer gewaardeerde MacArthur Genius Award, is hoogleraar psychologie aan de universiteit van Pennsylvania. Ze zette op jonge leeftijd een zomerschool op voor kinderen uit arme gezinnen en ging les geven op openbare middenscholen. Want ze wilde kinderen helpen het beste uit zichzelf te halen. Zo ontdekte ze al jaren geleden dat intelligentie niet perse bepalend was voor het verschil tussen haar beste en slechtste leerlingen. Sommige van haar beste leerlingen hadden helemaal niet zo’n hoog IQ en sommige van haar leerlingen met een hoog IQ presteerden helemaal niet zo goed. Goed presteren leek vooral te maken te hebben met de bereidheid hard en lang te werken. Dit intrigeerde haar. Ze nam ontslag om te promoveren in de psychologie en ze besloot onderzoek te gaan doen naar de rol van inspanning in het behalen van succes. Uit deze onderzoeken kwamen steeds dezelfde resultaten. Militaire cadetten, finalisten van spellingswedstrijden en salesmensen, voor allemaal gold dat niet IQ, sociale intelligentie, een goed uiterlijk of een goede gezondheid doorslaggevend was voor succes. Het bleek te gaan om een cluster van kenmerken/eigenschappen, die zij Grit (letterlijke vertaling: zandkorreltjes, gruis) noemt.
Grit
Duckworth definieert Grit als “sticking with things over the very long term until you master them”. Of zoals in de Nederlandse vertaling van haar boek ‘de Gritfactor’ staat: “Grit is passie en doorzettingsvermogen voor lange termijndoelen. Het is uithoudingsvermogen. Het is staan voor de toekomst, dag in dag uit, niet een week, niet een maand, maar jarenlang. En heel hard werken om de toekomst waar te maken. Grit is het leven benaderen als een marathon, niet als een sprint”.
Grit bestaat uit een cluster van kenmerken/eigenschappen, waarvan de belangrijkste zijn:
1) passie, een sterke innerlijk drang om wat je motiveert te willen bereiken;
2) doorzettingsvermogen, het vastberaden volhouden, ook bij tegenslagen en
3) gericht zijn op realistische lange termijn doelen, die opgedeeld kunnen worden in korte termijn deeldoelen.
Duckworth stelt dat je Grit kunt ontwikkelen. Je moet er wel wat voor over hebben. Je kunt het jezelf aanleren en kinderen kunnen het op school leren. Mensen met Grit hebben een ‘eye on the prize’- mentaliteit. Ze zijn vastberaden, hebben doorzettingsvermogen en zijn bereid hard te werken. Want zoals Duckworth redeneert: talent x inspanning = vaardigheid; vaardigheid x inspanning = resultaat. Inspanningen tellen dus tweemaal mee. En voortdurend inspanningen leveren, ook als het eens moeilijk gaat of als de resultaten neigen tegen te vallen, dat is nu precies wat vastberadenheid is en dat is wat je nodig hebt om lange termijn doelen te halen.
De Grit-schaal
Duckworth ontwikkelde de Grit-schaal (zie deze link). Dit is een test om erachter te komen hoeveel Grit je hebt of, zoals zij het noemt, hoe ‘gritty’ je bent. Je bepaalt waar je ongeveer op die Grit-schaal zit via een tiental beweringen zoals: Ik ben een harde werker’. ‘Ik maak af waar ik aan begin’. ‘Ik geef nooit op’. Bij ieder statement dat op jouw karakter slaat, krijg je punten. Om je Grit-score te berekenen, tel je alle punten op van de door jou aangekruiste hokjes en die deel je door 10. De maximumscore op deze schaal is 5 (extreem gritty) en de laagst mogelijke score is 1 (totaal niet gritty). Je kunt ook iemand die jou goed kent, jou laten scoren op de schaal.
Angela Duckworth is in de V.S een zeer goed verkopend auteur. En haar invloed groeit. Scholen beginnen hun lesprogramma’s aan te passen om leerlingen Grit aan te leren. Vooral op scholen in achterstandswijken is de theorie van Duckworth populair.
En maak je vooral geen zorgen als je laag scoort op de Grit-schaal: ook in Nederland wordt Duckworth steeds populairder en kun je binnenkort een cursus volgen om de Gritfactor te ontwikkelen.
*Duckworth, Angela. De Gritfactor, de kracht van passie en doorzettingsvermogen, Lev 2016, ISBN: 9789400507944
■ John Muller.