Creditrating levert niet alleen financiering maar ook rendement!
- Posted by Hans Strijbos
- On 14/07/2009
Voordat banken tot financiering overgaan bepalen zij het risicoprofiel van uw onderneming aan de hand van een zogenaamd “rating-model”. De credit rating is een beoordeling van a) het vermogen van de onderneming en b) de kennis van het management, om in te kunnen schatten of de financieringen volledig en tijdig kunnen worden terugbetaald en wordt uitgedrukt in een getal. Zowel kwantitatieve als kwalitatieve factoren worden getoetst om tot een rating te komen. De kwantitatieve factoren zijn onder andere: solvabiliteit, liquiditeit, winstgevendheid, zekerheden en de kasstromen (cash flow), oftewel: de aflossingscapaciteit. De kwalitatieve factoren bestaan onder meer uit: de kwaliteit en expertise van het management, marktomstandigheden en de juridische vorm van de onderneming.
Voor het verkrijgen van financieringen is het juist in deze tijd van belang dat ondernemingen hun credit rating verbeteren. Dit begint met een goede financiële huishouding. Ondernemingen die regelmatig duidelijke en goed onderbouwde rapportages en cijfers kunnen overleggen, hebben een goede onderhandelingspositie bij de kredietverstrekkers. Dus actuele cijfers en (met name) goed onderbouwde prognoses, waarin het management de strategische keuzes heeft verwerkt.
Een toetsingscriterium dat bij de credit rating steeds belangrijker wordt, is de kasstroom van uw onderneming. De toekomstige kasstromen stellen uw onderneming namelijk in staat de financieringen in de toekomst terug te betalen. Kredietverstrekkers beoordelen de stabiliteit van die toekomstige kasstromen onder andere door te analyseren waarvan deze afhankelijk zijn. Een goed werkkapitaalmanagement is daarom van groot belang. Zaken zoals de gemiddelde debiteurentermijn, crediteuren- en voorraadtermijnen spelen daarbij een belangrijke rol. Denk hierbij ook aan alternatieve financieringsvormen zoals factoring en lease, maar ook aan het verbeteren van credit- en voorraadmanagement en de uitwerking hiervan op het werkkapitaalmanagement.
Hoe hoger het garantievermogen, hoe hoger uw waardering. Daarom is het verstandig de waarderingsgrondslag van uw balans niet op fiscale maar actuele waarde vast te stellen . Het is in elk geval belangrijk de stille reserves in uw onderneming zichtbaar te maken voor de kredietverstrekker.
Niet-financiële criteria zoals de ondernemingsstrategie, de kwaliteit van management en personeel en de actuele ontwikkelingen binnen uw bedrijf zijn, zoals al aangegeven, ook belangrijke factoren die van invloed zijn op uw credit rating.
Door het verbeteren van uw credit rating snijdt het mes voor u aan twee kanten. Door een actiever risicobeleid en professionalisering van uw onderneming verbetert niet alleen uw credit rating, maar dus ook uw rendement. Tegelijk zorgt u ervoor dat de kosten van uw financiering omlaag gaan. U bouwt zo aan de continuïteit en het succes van uw onderneming.
PROINT kan voor u de mogelijkheden identificeren om de credit rating van uw onderneming te verbeteren. ■ Hans Strijbos 2009.